Klíma szerelés lépései

A klímaberendezés kiválasztása után gondoskodni kell a készülék szakszerű felszereléséről és beüzemeléséről is. A legfontosabb dolog, hogy megfelelő klímaszerelő céget vagy szakembert válasszunk a klímaszerelésre. Egyrészt, azért mert a nem megfelelő klímaszerelésből adódik a meghibásodások túlnyomó része. Másrészt, pedig azért mert a klímaszerelést csak a megfelelő hatósági vizsgával rendelkező regisztrált vállalkozás és annak szerelője végezhet.

A klímaberendezés gyártók mindegyike csak és kizárólag "F gáz" vizsgával rendelkező klímaszerelő által beszerelt számlával igazolható, szakszerű beszerelést és hitelesített garancialevelet fogad el. Ennek hiánya a garancia azonnali megszűnését eredményezi, és saját költségünkre kell megjavíttatni a készüléket.

Klímaszerelésnél alapvetően kétfajta megoldás létezik. Egyik a falon kívüli dekor csatornába történő szerelés a másik módszer, ha a klíma csöveket a szerelés előtt besüllyesztik a falba. Ezt klíma előcsövezésnek szoktuk nevezni. Az utóbbi sokkal esztétikusabb, de általában nagyobb költséggel is jár.

Klíma alapszerelés

Klíma alapszerelésnek hívjuk azt a szerelési távolságot, aminél még nem számolnak fel a cégek további szerelési díjat. Egy alapszerelés 3 m klímacsövet, dekor csatornát, kondenzvíz csövet, kültéri tartó konzolt, elektromos kábeleket, tartalmaz valamint egy főfal átfúrását és a rendszer teljes szerelési beüzemelési költségét tartalmazza.

Az alapszerelési díj felett az elszámolás alapja a méterenkénti csövezési távolság, valamint az egyéb járulékos költségek. Külön díjazása van annak, ha a kondenzvizet a klíma csövekkel ellentétes irányba kell vezetni, ez vonatkozik az elektromos kiépítésre is. További költségeket jelent, ha több válaszfalon keresztül kell a klímacsöveket vezetni, ha nagyobb szerelési magasság, ha a kültéri egységet tetőre kell szerelni vagy állványozási, alpinista munka szükséges.

Split klímák szerelésénél, főleg ha a kültéri és beltéri egységek között nagyobb a távolság sajnos a csatorna elhelyezése nem túl esztétikus. A kondenzvíz elvezetés miatt a klíma csatornákat nem lehet felfelé vezetni, hacsak nem vezetjük külön nyomvonalon a kondenzvizet, de ez akkor még egy cső megjelenését eredményezi.

A klímaszerelés folyamata falon kívüli dekor csatornában történő szerelés esetén.

  • klíma beltéri egység helyének meghatározása, alaplap felszerelés
  • klíma hűtőköri vezetékek és kondenzvíz elvezetés nyomvonalának kijelölése, falfúrások elkészítése
  • klíma dekor csatorna felszerelése
  • hűtőköri vezetékek, kondenzvíz elvezetés, kommunikációs vezeték kiépítése
  • klímaberendezés kalorikus és elektromos bekötése
  • elektromos betáp kiépítése
  • nyomáspróba, vákumolás, beüzemelés
  • a szükséges dokumentumok kitöltése, kioktatás a helyes használatra, próbaüzem
  • takarítás a helyszín rendbetétel

Klíma előcsövezés

A klímacsöveket érdemes építkezés felújítás esetén előre a falba beszereltetni. Ez a megoldás egyrészt sokkal esztétikusabb, mert nem látszanak a csövek, másrészt nem kell komprumisszumot kötni az elhelyezéssel kapcsolatban. Sokszor fordul elő ,hogy a beltéri és kültéri egységet, nem lehet oda elhelyezni ahová a leg optimálisabb lenne, mert nem lehet utólag falon kívül esztétikusan kivezetni, vagy nagy lenne a szerelési távolság.

A klímaberendezések előcsövezésénél el kell helyezni a falba a szigetelt hűtőköri rézcsővezetékeket, a kondenzvíz elvezető csövet valamint az elektromos betáp és vezérlés kábeleit. Ha ezek megvannak, akkor utólag már csak a kiválasztott klímaberendezést kell felszerelni és beüzemelni. Ha ön szeretné előre megcsináltatni a klímavezetékek kiépítését, akkor ezt mindig csak klímatechnikai szakemberre bízza. Mert a rosszul elkészített kiállások és nyomvonalak nagyon sok bosszúságot okozhatnak, sőt még a klímaberendezés meghibásodását is okozhatják.

Klímaszerelő doboz

Abban az esetben, ha klíma előcsövezés történik, van lehetőség egy szerelő doboz elhelyezésére a beltéri egység helyénél. Ez a szerelő doboz elrejti a klímacsöveket és lehetővé teszi a beltéri egység utólagos felszerelését, addig a csövek szem elől elrejtve a falban vannak eltakarva.

Klímaszerelési, csövezési távolság.

Minden klímaszerelésnél figyelembe kell venni a kültéri és beltéri egység közötti távolságot. Ez a távolság általában az elszámolás alapja, ami a tényleges nyomvonalat jelenti, nem légvonalban. Ez a távolság azért is fontos, mert a gyártók meghatározzák a kültéri és beltéri egységek közötti minimális és maximális szerelési távolságot. A minimum szerelési távolság 3 méter a maximális kisebb készülékek esetén 10-15 méter. Nagyobb ipari készülékek esetén a klíma szerelési távolság ennek akár a többszöröse is lehet.

Minimális csőhossz 3 méter ez azért fontos, mert ettől rövidebb szerelés esetén a beltéri egységben áramló hűtőközeg zaja nagyon erős lehet, és a kültéri egység hangját is jobban bevezetik a csövek.

Klímaszerelés maximális távolsága fontos a készülék hatásfoka és élettartalma szempontjából. Egy bizonyos távolságon túl a készülékek teljesítménye és hatásfoka romlik, ezért túl messzire nem érdemes a kültéri és beltéri egységeket egymástól szerelni. Minden készüléknél meg van adva a maximális szerelési távolság. A szerviz leírásokban az is meg van adva, hogy a beltéri és kültéri egység között mekkora szintkülönbség lehet. Ennek a túllépése garanciavesztéssel járhat, mert a készülék túl hosszú klímacsövezés esetén nem tud megfelelően működni.

Klímatöltés

Klímaszerelés esetén minden klíma elő van töltve bizonyos csőhosszúságig. Ez az érték készülékenként változik kisebb lakás klíma készülékek esetén ez 5 méter nagyobbaknál 10-15 méter. Ne dőljön be annak a trükknek, hogy a klímát új korában fel kell tölteni, abban az esetben, ha a szerelési távolság nem haladja meg a katalógusban megadott értéket, akkor a klímára nem kell rátölteni. Ha szerelési távolság hosszabb, mint a katalógusban adott érték, akkor rá kell tölteni a szervizkönyvben előírt értéket. A gáz rátöltés mennyisége függ a csövek átmérőjétől és a szerelés hosszától, de ezek meg vannak adva minden gyártónál.

Előfordulhat, hogy a készülék szerelésekor kiderül, hogy a készülékben nincs, hűtőközeg ez több dolog miatt lehet. A gyártó nem töltötte fel, vagy a készülékből elszivárgott, mert a csatlakozások nem lettek megfelelően lezárva, vagy a kültéri lyukas. Ezek az esetek ritkán fordulnak elő, de ha mégis akkor mindenképen jegyzőkönyvet kell felvenni. A hiányzó hűtőközeget pótolni kell ez egyrészt elég költséges másrészt, ha esetleg a készülék továbbra is szivárog, akkor azt el kell hárítani. Ha nincs dokumentálva a kezdeti klímagáz hiány, akkor azt később nehezebb lesz igazolni a garanciális ügyintézés alatt.

Klímatöltés árak

Egy lakásklíma töltés ára függ attól, hogy milyen hűtőközeggel van töltve a készülék. Sok fajta klímagáz van forgalomba van olyan, amit már nem is lehet után tölteni Pl. R22. A gáztöltés ára igen költséges lehet, attól függően milyen készülék és mekkora a töltet, akár több tízezer nagyobb rendszereknél több százezer forint is lehet. Egyes klímagázok kilónkénti ára 30.000. Ft feletti költséget taksál, ezért a rendszerek tömítettségére nagy hangsúlyt kell fektetni. Ha egy klímából elmegy a gáz rövid időn belül, nem elég azt utántölteni a rendszert meg kell nyomáspróbázni. A nyomáspróba és az esetleges javítási költség mind hozzáadódnak a klímatöltés árához.

Split klímaszerelési idő

Egy normál lakossági split klíma berendezés felszerelési ideje a kiszállástól a takarításig hozzávetőlegesen 4-5 órát vesz igénybe, de természetesen ez a helyszíni adottságoktól függően igencsak változhat. A munkát nagymértékben lassítja, ha az épület közelében nem lehet parkolni és több az emelet és ha nincs lift. A szerelési távolság a kültéri és beltéri egységek között szintén növeli a beszerelés idejét, de a kondenz elvezetés, áram kiépítés és több fal átfúrása is mind hátráltató tényező és ezekkel arányban növekszik a szerelési díj költsége is.Lépj velünk kapcsolatba

KOHO Klíma Kft.

9700 Szombathely Dob utca 2.

06303007653

info@kohoklima.hu

@facebookoldal