Klíma szerelés, klíma telepítés

Klíma szerelés lépései

A klímaberendezés kiválasztása után gondoskodni kell a készülék szakszerű felszereléséről és beüzemeléséről is. A legfontosabb dolog, hogy megfelelő klímaszerelő céget vagy szakembert válasszunk a klímaszerelésre. Egyrészt, azért mert a nem megfelelő klímaszerelésből adódik a meghibásodások túlnyomó része. Másrészt, pedig azért mert a klímaszerelést csak a megfelelő hatósági vizsgával rendelkező regisztrált vállalkozás és annak szerelője végezhet.

A klímaberendezés gyártók mindegyike csak és kizárólag "F gáz" vizsgával rendelkező klímaszerelő által beszerelt számlával igazolható, szakszerű beszerelést és hitelesített garancialevelet fogad el. Ennek hiánya a garancia azonnali megszűnését eredményezi, és saját költségünkre kell megjavíttatni a készüléket.

Klímaszerelésnél alapvetően kétfajta megoldás létezik. Egyik a falon kívüli dekor csatornába történő szerelés a másik módszer, ha a klíma csöveket a szerelés előtt besüllyesztik a falba. Ezt klíma előcsövezésnek szoktuk nevezni. Az utóbbi sokkal esztétikusabb, de általában nagyobb költséggel is jár.

Klíma alapszerelés

Klíma alapszerelésnek hívjuk azt a szerelési távolságot, aminél még nem számolnak fel a cégek további szerelési díjat. Egy alapszerelés általában 2-3 m klímacsövet, dekor csatornát, kondenzvíz csövet, kültéri tartó konzolt, elektromos kábeleket, tartalmaz valamint egy főfal átfúrását és a rendszer teljes szerelési beüzemelési költségét tartalmazza.

Az alapszerelési díj felett az elszámolás alapja a méterenkénti csövezési távolság, valamint az egyéb járulékos költségek. Külön díjazása van annak, ha a kondenzvizet a klíma csövekkel ellentétes irányba kell vezetni, ez vonatkozik az elektromos kiépítésre is. További költségeket jelent, ha több válaszfalon keresztül kell a klímacsöveket vezetni, ha nagyobb szerelési magasság, ha a kültéri egységet tetőre kell szerelni vagy állványozási, alpinista munka szükséges.

Split klímák szerelésénél, főleg ha a kültéri és beltéri egységek között nagyobb a távolság sajnos a csatorna elhelyezése nem túl esztétikus. A kondenzvíz elvezetés miatt a klíma csatornákat nem lehet felfelé vezetni, hacsak nem vezetjük külön nyomvonalon a kondenzvizet, de ez akkor még egy cső megjelenését eredményezi.

A klímaszerelés folyamata falon kívüli dekor csatornában történő szerelés esetén.

  • klíma beltéri egység helyének meghatározása, alaplap felszerelés
  • klíma hűtőköri vezetékek és kondenzvíz elvezetés nyomvonalának kijelölése, falfúrások elkészítése
  • klíma dekor csatorna felszerelése
  • hűtőköri vezetékek, kondenzvíz elvezetés, kommunikációs vezeték kiépítése
  • klímaberendezés kalorikus és elektromos bekötése
  • elektromos betáp kiépítése
  • nyomáspróba, vákumolás, beüzemelés
  • a szükséges dokumentumok kitöltése, kioktatás a helyes használatra, próbaüzem
  • takarítás a helyszín rendbetétel

Klíma előcsövezés

A klímacsöveket érdemes építkezés felújítás esetén előre a falba beszereltetni. Ez a megoldás egyrészt sokkal esztétikusabb, mert nem látszanak a csövek, másrészt nem kell komprumisszumot kötni az elhelyezéssel kapcsolatban. Sokszor fordul elő ,hogy a beltéri és kültéri egységet, nem lehet oda elhelyezni ahová a leg optimálisabb lenne, mert nem lehet utólag falon kívül esztétikusan kivezetni, vagy nagy lenne a szerelési távolság.

A klímaberendezések előcsövezésénél el kell helyezni a falba a szigetelt hűtőköri rézcsővezetékeket, a kondenzvíz elvezető csövet valamint az elektromos betáp és vezérlés kábeleit. Ha ezek megvannak, akkor utólag már csak a kiválasztott klímaberendezést kell felszerelni és beüzemelni. Ha ön szeretné előre megcsináltatni a klímavezetékek kiépítését, akkor ezt mindig csak klímatechnikai szakemberre bízza. Mert a rosszul elkészített kiállások és nyomvonalak nagyon sok bosszúságot okozhatnak, sőt még a klímaberendezés meghibásodását is okozhatják.

Klímaszerelő doboz

Abban az esetben, ha klíma előcsövezés történik, van lehetőség egy szerelő doboz elhelyezésére a beltéri egység helyénél. Ez a szerelő doboz elrejti a klímacsöveket és lehetővé teszi a beltéri egység utólagos felszerelését, addig a csövek szem elől elrejtve a falban vannak eltakarva.

Klímaszerelési, csövezési távolság.

Minden klímaszerelésnél figyelembe kell venni a kültéri és beltéri egység közötti távolságot. Ez a távolság általában az elszámolás alapja, ami a tényleges nyomvonalat jelenti, nem légvonalban. Ez a távolság azért is fontos, mert a gyártók meghatározzák a kültéri és beltéri egységek közötti minimális és maximális szerelési távolságot. A minimum szerelési távolság 2-3 méter a maximális kisebb készülékek esetén 10-15 méter. Nagyobb ipari készülékek esetén a klíma szerelési távolság ennek akár a többszöröse is lehet.

Minimális csőhossz 2-3 méter ez azért fontos, mert ettől rövidebb szerelés esetén a beltéri egységben áramló hűtőközeg zaja nagyon erős lehet, és a kültéri egység hangját is jobban bevezetik a csövek.

Klímaszerelés maximális távolsága fontos a készülék hatásfoka és élettartalma szempontjából. Egy bizonyos távolságon túl a készülékek teljesítménye és hatásfoka romlik, ezért túl messzire nem érdemes a kültéri és beltéri egységeket egymástól szerelni. Minden készüléknél meg van adva a maximális szerelési távolság. A szerviz leírásokban az is meg van adva, hogy a beltéri és kültéri egység között mekkora szintkülönbség lehet. Ennek a túllépése garanciavesztéssel járhat, mert a készülék túl hosszú klímacsövezés esetén nem tud megfelelően működni.

Lakás klímatöltés

Klímaszerelés esetén minden klíma elő van töltve bizonyos csőhosszúságig. Ez az érték készülékenként változik kisebb lakás klíma készülékek esetén ez 5 méter nagyobbaknál 10-15 méter. Ne dőljön be annak a trükknek, hogy a klímát új korában fel kell tölteni, abban az esetben, ha a szerelési távolság nem haladja meg a katalógusban megadott értéket, akkor a klímára nem kell rátölteni. Ha szerelési távolság hosszabb, mint a katalógusban adott érték, akkor rá kell tölteni a szervizkönyvben előírt értéket. A gáz rátöltés mennyisége függ a csövek átmérőjétől és a szerelés hosszától, de ezek meg vannak adva minden gyártónál.

Előfordulhat, hogy a készülék szerelésekor kiderül, hogy a készülékben nincs, hűtőközeg ez több dolog miatt lehet. A gyártó nem töltötte fel, vagy a készülékből elszivárgott, mert a csatlakozások nem lettek megfelelően lezárva, vagy a kültéri lyukas. Ezek az esetek ritkán fordulnak elő, de ha mégis akkor mindenképen jegyzőkönyvet kell felvenni. A hiányzó hűtőközeget pótolni kell ez egyrészt elég költséges másrészt, ha esetleg a készülék továbbra is szivárog, akkor azt el kell hárítani. Ha nincs dokumentálva a kezdeti klímagáz hiány, akkor azt később nehezebb lesz igazolni a garanciális ügyintézés alatt.

Klímatöltés árak

Egy lakásklíma töltés ára függ attól, hogy milyen hűtőközeggel van töltve a készülék. Sok fajta klímagáz van forgalomba van olyan, amit már nem is lehet után tölteni Pl. R22. A gáztöltés ára igen költséges lehet, attól függően milyen készülék és mekkora a töltet, akár több tízezer nagyobb rendszereknél több százezer forint is lehet. Egyes klímagázok kilónkénti ára 30.000. Ft feletti költséget taksál, ezért a rendszerek tömítettségére nagy hangsúlyt kell fektetni. Ha egy klímából elmegy a gáz rövid időn belül, nem elég azt utántölteni a rendszert meg kell nyomáspróbázni. A nyomáspróba és az esetleges javítási költség mind hozzáadódnak a klímatöltés árához.

Split klímaszerelési idő

Egy normál lakossági split klíma berendezés felszerelési ideje a kiszállástól a takarításig hozzávetőlegesen 4-5 órát vesz igénybe, de természetesen ez a helyszíni adottságoktól függően igencsak változhat. A munkát nagymértékben lassítja, ha az épület közelében nem lehet parkolni és több az emelet és ha nincs lift. A szerelési távolság a kültéri és beltéri egységek között szintén növeli a beszerelés idejét, de a kondenz elvezetés, áram kiépítés és több fal átfúrása is mind hátráltató tényező és ezekkel arányban növekszik a szerelési díj költsége is.Klímaszerelés, klíma tisztítás és karbantartás - Szombathely, Körmend, Szentgotthárd, Vasvár, Zalaegerszeg, Keszthely, Tapolca, Sümeg, Kőszeg, Sárvár, Celldömölk, Bük, Csepreg, Pápa, Jánosháza, Vas megye, Zala megye, Somogy megye, Veszprém megye, Győr-Moson Sopron megye.

KOHO Klíma Kft. 9700, Szombathely Dob utca 2.