Felkészültél a hidegebb időjárásra?

2021.11.09

Akár lakásfelújításról, akár új ház vagy lakás építéséről van szó, vagy egyszerűen csak új megoldást keresel otthonod fűtésére, hűtésére és használati melegvíz előállítására, jó helyen jársz. Szeretnénk választ adni, és megoldást kínálni minél több kérdésre.

Milyen szempontokat vegyek figyelembe a fűtési rendszer kiválasztásánál?

A szén-dioxid-kibocsátás minimalizálása, a környezettudatos, ugyanakkor kényelmes otthon, az energiafelhasználás csökkentése és a hatékony, biztonságos fűtési-hűtési rendszer ma központi kérdés. Nem mindegy, mivel fűtünk a hidegben, mennyire terheljük vele a környezetünket, mint ahogyan az sem, mekkora télen a fűtésszámlánk.

Éppen emiatt terjed a hőszivattyús fűtés használata. A hőszivattyú olyan korszerű, energiatakarékos, biztonságos fűtő-hűtő berendezés, amely elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok (gáz, olaj, vegyes tüzelésű kazán) alkalmazását váltja ki.

Ám mielőtt belevágnánk a vásárlásába és a rendszer kiépítésébe, alaposan járjuk körül a témát, ismerjük meg, mi is az a hőszivattyús fűtés, és mindenképpen forduljunk szakemberhez. A fűtésszerelőhöz is már az előzetesen összseszedett információk birtokában induljunk el. Az alábbiakban ehhez nyújtunk segítséget.

Hasznos tanácsok hőszivattyú vásárlása előtt 

Hogyan működik a hőszivattyú?

Ha van hűtője, fagyasztója, mosógépe vagy mosogatógépe, akkor már van legalább egy olyan háztartási eszköze, mely a hőszivattyú működési elvét követi. A hőszivattyú egy olyan eszköz, amely energia bevitelével hőenergiát mozgat egyik helyről a másikra, eközben a közvetítő közeg lehűl, vagy felmelegszik.

A hőszivattyúk az energia akár 75 százalékát a környezetből (pl. levegőből, vízből, talajból, de akár a szennyvízből is) gyűjtik, míg a maradékot villamos energia biztosítja. A hőszivattyúnak több típusa is létezik. Ha a levegőből nyerjük ki az energiát, és levegő a közvetítő közeg, akkor levegő-levegő hőszivattyúkról (avagy fűtőklímáról) beszélünk; ha víz a hőt közvetítő közeg, akkor levegő-víz típusúról beszélünk.

A klímák tényleg jók fűtésre?

A manapság kapható klímák mindegyike a kompresszoros és inverteres technológiát használja. Azaz tulajdonképpen egy levegő-levegő hőszivattyúról van szó, ami a kinti levegő hőenergiáját felhasználva képes hűteni és fűteni is. Vannak készülékek, amik szűkebb, míg mások szélesebb külső hőmérséklet melletti tartományban üzemképesek. A kifejezetten fűtésre optimalizált klímák akár -25°C-ban is képesek nagyobb hatékonyságvesztés nélkül fűteni, míg a "hagyományos" klímák általában -15 vagy -20°C külső hőmérséklet mellett. És ehhez nincs szükség semmi egyéb kiegészítőre, fűtőelemre, csepptálca fűtsre, ami ugyancsak az áramot használná. A klímával fűtés a leggyorsabb, legegyszerűbben kivitelezhető fűtési mód.