SZÁZEZREKET DOBUNK KI AZ ABLAKON, HA ROSSZUL VÁLASZTUNK KLÍMÁT

2023.07.24

Hogyan érdemes választani, milyen szempontok alapján döntenek a magyarok, ha klímát vásárolnak, és miért nem érdemes kapkodni a kánikula közepén sem? Szakértő segítségével gyűjtöttünk össze néhány jó tanácsot.

Újra itt a kánikula, ráadásul a 30 fok feletti hőmérséklet tartósan velünk marad. A későn ébredők ilyenkor kezdik el kétségbeesve hívogatni az amúgy is leterhelt klímaszerelőket, hogy lehetőleg minél előbb hozzájussanak a kellemes tavaszi napokon hanyagolt klímaberendezéshez. A nagy kapkodás ugyanakkor sokszor rossz döntésekhez vezet.

Van, aki a lovak közé dobja a gyeplőt, és megveszi a legdrágább készüléket, ami a keze ügyébe kerül, mások inkább meghúzzák a nadrágszíjat, és igyekeznek a legolcsóbban megúszni a műveletet. Pedig a szakértő szerint mindkét véglet rosszul is elsülhet.

A teljesítményválasztás során az alul- és felülméretezés egyaránt komoly problémákat okozhat: mindkét esetben probléma, hogy az inverter-technológia előnyei nem érvényesülnek.

Az előbbinél, a berendezés állandóan túlterhelt állapotban lesz és nem fogja biztosítani a kívánt hőmérsékletet. Az utóbbinál pedig a gép nem tudja felvenni azt az üzemállapotot, ahol hatékonyan tudna dolgozni, emiatt folyamatosan be- és kikapcsol, így energiát pazarol, továbbá a lakás hőmérséklete nem lesz állandó – mondta el a Növekedés.hu-nak Antal Mihály, a Gree légkondicionálók műszaki szakértője hozzátéve, a klímaválasztást azzal is el lehet rontani, ha nem vesszük figyelembe, hogy milyen funkciókat szeretnénk a jövőben igénybe venni.

A klímaszezonban például könnyen mondja azt a vásárló, hogy neki csak egy hűtésre szolgáló alapgépre van szüksége, télen aztán mégis elkezdene fűteni vele, de a berendezés erre nem, vagy csak részben alkalmas.

36 fokban is gondolni kell a télre
A klímás fűtés korábban sem volt egy rossz alternatívája a gázkazánnak, ám a rezsicsökkentés korlátozása óta ez fokozottan igaz. A hazánkban hatályban lévő rendelet szerint ugyanis igényelhető H-tarifa, ezzel a fűtésszezonban a továbbiakban is a rezsicsökkentett ár alatt, 36 forintos kilowattóránkénti áron vételezhetik a fogyasztók az áramot, ráadásul erre nem vonatkozik felső korlát.

Így azoknál a családoknál, ahol meghaladná a fűtési energiaszükséglet a hatósági áron vételezhető mennyiséget, jelentős összegeket takaríthatnak meg, ha olyan klímaberendezést választanak, amely fűtésre is alkalmas.

Ehhez egy 3,4-es SCOP feletti klímaberendezésre van szükség, minél magasabb ez a mutató, annál magasabb energiaosztályba sorolják a berendezést, és az üzemeltetés során annál kisebb lesz a felhasznált energia, ezáltal az üzemeltetés költsége – magyarázta Antal Mihály hangsúlyozva, hogyha beszereztünk egy ilyen klímát, akkor lehet igényelni a H-tarifát az áramszolgáltatónál, amelynek a fogyasztását egy külön villanyóra méri.

Ezeket a hibákat ne kövessük el, ha klímát veszünk
A szakértő szerint az igények felmérése után is mellé lehet nyúlni, például, ha olyan márkát választunk, amely nem rendelkezik a megfelelő háttérrel, mondjuk nincs hazai garanciája. Belefuthatunk olyan "egynyári" klímaszerelőbe is, aki a következő évre eltűnik. Márpedig a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a vásárlók zöme elsősorban a klímaszerelőre hallgat, az ő javaslata alapján választ típust is. Ez azért problémás, mert a szerelők gyakran nem konzultálnak elég átfogóan a megrendelőkkel, így a tényleges igényekre sem derül fény. A Gree légkondicionálók szakértője ezért azt javasolja, hogy olyan márkát válasszunk, amelynek stabil a háttere és a minősége, megfelelő a szervizhálózata, biztosítja a megfelelő garanciát, a készüléket pedig olyan cégtől vásároljuk meg, amelynek van múltja, elérhetősége.

Ellenkező esetben akár több százezer forintot is lehet bukni: ha rosszul választunk készüléket, akkor akár mehet az egész a kukába, és elúszik a beszerelésre kiadott összeg is – mutatott rá Antal Mihály. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha valami túl szép, hogy igaz legyen, az általában nem az. Jelen helyzetben OEM márkáknál bruttó 200-220 ezer, gyári márkánál bruttó 250 forintos ár alá nem érdemes menni vásárláskor.

Így választanak a magyarok
Arra a kérdésre, hogy mit mutatnak a Gree klímaberendezéseket Magyarországon forgalmazó Cool4u Kft. eladási adatai, azaz milyen klímákat vesznek leginkább a magyarok, a szakértő elmondta,

hazánkban leginkább a jól ismert, gyári márkákat kapkodják el a vevők, mégpedig a legtöbb esetben fűtésre alkalmasat, az alapgépeknek legfeljebb a nyári dömpingnél van létjogosultságuk.

Árfekvés tekintetében ezek középkategóriás készülékek, felszereltségük pedig attól függ, hogy a forgalmazók mivel akarnak kedveskedni a felhasználóknak, ez lehet például Wi-Fi vezérlés, téliesítés, különböző szűrők, vagy újabban mesterséges intelligencia által vezérelt, öntanuló berendezések.

Ha a vásárlók jó szakembert és stabil háttérrel rendelkező, jó márkát találtak meg, akkor a lehető legtöbbet megtették azért, hogy jó döntést hozzanak a készülék kiválasztásakor.

A számokat tekintve a 2022-ben értékesített magasoldalfali berendezések eladása 25 százalékkal nőtt az előző évhez képest, a Cool4uKft. pedig ugyanebben az időszakban 38 százalékos növekedést ért el.

Az idei esztendőt felhalmozott raktárkészlettel várják az importőrök, emiatt a vásárlók nagy árukészletből tudnak válogatni. A legkelendőbb gépekből stabil készlet van. Viszont az elmúlt éveket mindig az jellemezte, hogy hirtelen nőtt meg a kereslet, akár egy kánikulának, akár egy támogatásnak köszönhetően – húzta alá a szakember, aki szerint ezért nem érdemes hezitálni, aki tudja, hogy mit szeretne, ne habozzon a döntéssel és a vásárlással.

Forrás: https://gree-magyarorszag.hu/szazezreket-dobunk-ki-az-ablakon-ha-rosszul-valasztunk-klimat/?fbclid=IwAR19lPv9XgYGfcHNQ9m9kafDVONrgPWa59QTd2qNvMFHWqyOK5-7PbNvV9k</p>